You are here

FEE-NEDERLAND sluit GREENDEAL duurzaam toerisme

Green-Deal-Duurzaam-toerism. Op 24 november hebben De Nederlandse overheid en tien bedrijven en organisaties de GreenDeal Duurzaam Toerisme gesloten. Minister Kamp en staatssecretaris Mansveld evenals de directeuren van onder meer TUI Benelux, Corendon, Zoover en de voorzitter van FEE-Nederland slaan de handen ineen voor groene en schone vakantiebestemmingen
Om onze kinderen in de toekomst tijdens vakanties te kunnen laten genieten van authentieke tradities, de lokale keuken, traditionele architectuur, eeuwenoude ambachten en flora en fauna zullen we hier zorgvuldig mee om moeten gaan. Met de ondertekening van de Green Deal Duurzaam Toerisme is daarmee vandaag een belangrijke stap gezet.

AL MEER DAN 1.000 TOERISTISCHE BESTEMMINGEN IN KAART

Toerisme is wereldwijd de grootste economische dienstensector en is de op twee na grootste economische sector. Om duurzaam toerisme op grote schaal te stimuleren bij consumenten is hierover onafhankelijke informatie nodig. Initiatiefnemer Albert Salman: “wij hebben inmiddels een database opgebouwd met gedetailleerde informatie over de duurzaamheid van wereldwijd meer dan 1.000 vakantiebestemmingen. Deze Global Sustainable Tourism Review (GSTR) meet duurzaamheid op bestemmingsniveau en laat concreet zien wat dat voor de vakantieganger betekent”.

GREEN DEAL DUURZAAM TOERISME VOOR DE REISBRANCHE

Bij de start van de Green Deal Duurzaam Toerisme zijn elf deelnemende partijen betrokken: de Minister van Economische Zaken, heer H.G.J. Kamp en de Staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw Mansveld namens de Rijksoverheid, ECNC Land & Sea Group, ECEAT Nederland, NHTV, FEE-Nederland, BookDifferent.com, Green Destinations, TUI Benelux, Zoover, Corendon en Griekenland.net. Iedere partij brengt zijn eigen expertise in.
Green Deals zijn overeenkomsten waarmee de Nederlandse overheid met marktpartijen concrete afspraken maakt om duurzame ontwikkeling en groene initiatieven te versnellen. Niet alleen in Nederland of in de Europese Unie, maar wereldwijd.

GEEN NIEUW DUURZAAMHEIDSLABEL

De Green Deal Duurzaam Toerisme is geen nieuw duurzaamheidsprogramma voor vakantiebestemmingen. Zulke programma’ s bestaan al, zoals QualityCoast, QualityDestination en ECO-XXI. Het gaat bij deze Green Deal om het gezamenlijk verbeteren van die programma’s en om het delen van goede praktijkvoorbeelden.
Reisorganisaties TUI Benelux en Corendon en online organisaties Zoover, BookDifferent.com en Griekenland.net leveren een bijdrage aan het bevorderen en promoten van duurzame bestemmingen, door consumenten van betrouwbare onafhankelijke informatie te voorzien. Met de Green Deal Duurzaam Toerisme komt deze informatie nu eenduidig beschikbaar.
FEE-Nederland is met de Blauwe Vlag voor schone&veilige kusten en jachthavens; de GreenKey voor duurzame toeristische verblijfaccommodaties, congrescentra en restaurant en met ECO-XXI keurmerk voor duurzame gemeenten, een belangrijke speler op de markt van toerisme en recreatie. Met deze merken wil FEE-Nederland de bewustwording en het duurzaam gedrag een impuls geven. Dit doet FEE-Nederland graag samen met de andere partijen in deze GreenDeal.

GREEN DEAL DUURZAAM TOERISME IN DE PRAKTIJK

Het ontwikkelen van een breed gedragen set van duurzaamheidscriteria voor wereldwijde bestemmingen staat voorop. Deze criteria omvatten aspecten op het gebied van cultuur, natuur, gastvrijheid, groene economie en beleid. Een aantal van deze aspecten zijn zichtbaar voor consumenten zodat vakantiegangers daadwerkelijk kunnen toetsen hoe duurzaam de bestemming is. Bas Wanrooij van Griekenland.net: “Zoover heeft in recent onderzoek laten zien dat we de Grieken het meest gastvrij vinden. Kijk eens naar het Griekse eiland Zakynthos. Eco Zakynthos, een lokale stichting, wil toeristen de authentieke Griekse gastvrijheid laten voelen tijdens hun vakantie. Een groep van traditionele restaurants, villa’s, boerderijen, wetenschappers, kunstenaars en musea werken met elkaar samen. Met deze Green Deal kunnen we dit soort initiatieven ondersteunen en helpen verder te ontwikkelen.”

Met de gezamenlijke database en expertise van alle deelnemende partijen zal er ook trainingsmateriaal worden ontwikkeld om zo toeristische bestemmingen in staat te stellen een verduurzamingslag te maken. Lonneke de Kort van BookDifferent.com “Consumenten besteden online veel tijd aan het zoeken naar hun volgende vakantiebestemming. Door gebruik te maken van cijfers uit de GSTR database kunnen wij nu inzicht geven in hoe groen, schoon en duurzaam een bestemming is. De consument kan eenvoudig bijdragen in deze duurzame ontwikkeling door te kiezen voor een groene bestemming. Hierdoor zetten we de minder duurzame bestemmingen aan om meer hun best te doen. Win-win dus!”
Met behulp van de Green Deal Duurzaam Toerisme willen alle deelnemende partijen op een heldere en eenduidige manier de resultaten naar de toeristische sector en de vakantieganger communiceren. Deze informatie helpt consumenten een keuze te maken voor een “groene” vakantiebestemming. Met elkaar dragen we zo bij aan ontwikkeling van de wereldwijde verduurzaming in de toeristische sector.