You are here

Staatssecretaris neemt koffer Duurzame Dinsdag in ontvangst

Op dinsdag 3 september heeft staatssecretaris Wilma Mansveld, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen. Deze koffer is gevuld met ruim 300 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers. De inhoud van de koffer geeft het kabinet een beeld van de duurzame trends in Nederland.

15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving
In het kader van de 15e editie van Duurzame Dinsdag organiseerde Greenwish een minisymposium ‘15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’ en lanceerde het essay ‘Geen parels zonder oesterbank’, waarin de meest opmerkelijke resultaten van de afgelopen 15 jaar aan bod kwamen. In dialoog met een aantal visionairs is een discussie ontstaan over de toekomst van duurzaam maatschappelijk initiatief. Conclusie is dat we nog steeds ideeën nodig hebben voor de toekomst. Nederland kan koploper worden in duurzame ontwikkeling, als overheid en politiek ideeën en initiatieven uit de samenleving serieus gaan nemen. De kennis en creativiteit van individuele mensen wordt onvoldoende benut. Als we deze beter op waarde inschatten en gebruiken, komen er niet alleen meer technische innovaties tot stand, maar ook sociale innovaties:iedereen kan meedoen en duurzame ontwikkeling krijgt er een motor bij.

Tweede duurzame troonrede door Marjan Minnesma
“Leiderschap, lef en visie, investeringen van velen en een omslag in denken leveren een nieuwe, schone en gezonde economie op. Uiteindelijk levert dat meer kwaliteit van leven, heel veel banen en een volhoudbare economie op die tegen een stootje kan. 100% Duurzame Energie in 2030. Het kan als je het wilt. Alles ligt klaar: de technieken zijn er, de ideeën en zelfs de middelen als we zaken anders organiseren en slimmer aanpakken.” Dit stelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, in haar Duurzame Troonrede die zij vandaag uitsprak op Duurzame Dinsdag in de oude zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. Als nummer één van de Trouw Duurzame top 100 is Minnesma gevraagd haar visie te verkondigen. “Grote groepen mensen staan al klaar en willen aan de slag. Vele goede voorbeelden zijn al voorhanden. Wat let ons om op te schalen en samen te doen wat nodig is?”