You are here

Veelgestelde vragen

Is ECO XXI een benchmark systeem? Ja en nee: gemeenten kunnen een ECO XXI award verdienen op het niveau brons, zilver of goud, maar het gaat vooral om het versterken van de gemeente naar de eigen mogelijkheden. Werken aan duurzame ontwikkeling is maatwerk.

Wat maakt ECO XXI anders dan andere keurmerken en duurzaamheidsindicators? ECO XXI werkt met een onafhankelijke jury, wat wil zeggen dat de antwoorden van gemeenten altijd worden gecontroleerd. Daarnaast is er sprake van een stimuleringseffect; er worden naast de beoordeling ook verbeteradviezen gegeven en is er sprake van ontwikkeling van de beoordelingscriteria.

Wat brengt ECO XXI mijn gemeente? ECOXXI geeft een kader aan het brede begrip duurzaamheid. Het geeft veel handvatten voor verschillende afdelingen en thema’s hoe met duurzaamheid om te kunnen gaan. Daarnaast is de award vermarktbaar naar burgers, organisaties en bedrijven.

Wie voert ECO XXI uit? ECO XXI is één van de 6 programma's van FEE (Foundation for Environmental Education) in Nederland. De licenties van de FEE programma's worden in Nederland uitgegeven door IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid). Coöperatie BOnDS (Bredase Ondernemers in Duurzame Samenwerking) voert ECO XXI uit onder licentie van IVN, waarbij ook enkele zelfstandigen verspreid over het land als begeleiders van de gemeenten worden ingezet. 

Welke gemeenten zijn al deelnemer van ECO XXI? Klik op: http://goo.gl/maps/PDtcq voor een overzichtskaart met de deelnemende gemeenten tot nu toe.