You are here

Voor wie is ECO XXI?

Voor wie is ECO XXI ?

 Het ECO XXI programma is primair gericht op gemeenten. De gemeente wordt getoetst op zijn kerntaken én als regisseur van duurzaamheid op lokaal niveau. Gemeenten worden beschouwd als de voornaamste actoren in de bevordering van duurzame ontwikkeling.

Het assessment in het kader van ECO XXI kan daarbij worden gebruikt om het milieubeleid van de gemeente onafhankelijk te laten toetsen. Deze toetsing kan de plaats innemen van de beleids-evaluaties, die toch al jaarlijks moeten worden uitgevoerd. De inspanning voor het assessment in kader van ECO XXI is daardoor relatief gering en het geeft bestuurders en ambtenaren concrete handvatten en een onderbouwing voor het werken aan duurzaamheid.

 

 Bij deelname aan het programma heeft de gemeente de volgende opties:

  1. basispakket toetsing: gemeente voert self-assessment uit met beperkte telefonische ondersteuning, ontvangt een standaard jury rapport en ontvangt certificaat en vlag en wordt vermeld op website
  2. ‘toetsing +’: als 1, met intensievere begeleiding bij assessment, aanbevelingen in jury rapport en 1 workshop om verbeteracties in gang te zetten
  3. ‘verbeter pakket’: als 2, met aantal workshops en begeleiding van verbeteracties, monitoring en pre-assessment om in volgende ronde (na 2 jaar) hogere score te bereiken.

 De kosten voor het basispakket zijn afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente:

  • gemeente met < 20.000 inwoners:                    € 2.750,-
  • gemeente met 20.000 - 50.000 inwoners:         € 3.850,-
  • gemeente met 50.000 - 100.000 inwoners:       € 5.500,-
  • gemeente met > 100.000 inwoners:                  € 8.500,-

Voor de pakketten 2 en 3 wordt op aanvraag een kosten opgave gedaan.

Een ECO XXI award is 2 jaar geldig, waarbij de mogelijkheid wordt geboden van een (meer)jaarabonnement op het programma om de kosten te spreiden.